fbpx

Hur vet jag vilket vattenprov jag ska använda?

Valet av vattenprov beror på ditt specifika behov och syfte. Vilket vattenprov du bör använda för att testa ditt dricksvatten beror på vad du vill analysera och övervaka i vattnet. Här är några riktlinjer baserat på de olika vattenproverna som vi erbjuder:

Standardanalys: Detta är ett grundläggande vattenprov som täcker ett brett spektrum av parametrar. Om du inte har några specifika bekymmer eller misstankar om föroreningar i ditt vatten är detta en bra utgångspunkt för att bedöma vattnets allmänna kvalitet.

Småbarnspaket: Om du har små barn i hushållet kan detta vara ett bra val eftersom det inkluderar analyser för ämnen som nitrit, nitrat och fluorid, som är särskilt viktiga att övervaka för små barns hälsa.

Mikrobiologisk analys: Om du är bekymrad över förekomsten av mikroorganismer och bakterier i ditt vatten, är detta vattenprov det bästa valet. Det inkluderar tester för E. coli, koliforma bakterier och andra mikroorganismer.

Multipaketet: Om du har breda bekymmer om vattenkvaliteten och vill ha en omfattande bild, är multipaketet ett bra val. Det inkluderar både kemiska och mikrobiologiska analyser samt metaller som koppar, arsenik och bly.

Stora huspaketet: Om du vill ha en mer omfattande analys som täcker de flesta aspekter av vattenkvaliteten, inklusive kemiska, mikrobiologiska och metallparametrar, är detta ett bra alternativ.

Huspaketet: Om du har specifika bekymmer eller budgetrestriktioner kan huspaketet vara ett balanserat val. Det inkluderar de viktigaste parametrarna för vattenkvalitet, inklusive kemiska, mikrobiologiska och radonanalyser.

För att välja rätt vattenprov är det viktigt att överväga dina unika behov och eventuella specifika bekymmer du har om vattnets kvalitet. Om du är osäker på vilket prov du bör använda, kan du också kontakta oss för en professionell vattenkvalitetsrådgivning.

 

Livsmedelsverkets rekommendationer

Livsmedelsverket rekommenderar att man regelbundet testar sitt dricksvatten för att säkerställa dess kvalitet och säkerhet. En bra riktlinje är att testa vattnet vart tredje år. Denna periodicitet hjälper till att identifiera eventuella förändringar i vattenkvaliteten och möjliga föroreningar i tid. Genom att följa denna rekommendation kan man tryggt konsumera rent och säkert dricksvatten och skydda hälsan för sig själv och sin familj. Regelbunden testning är särskilt viktig för de som förlitar sig på egna brunnar eller andra ej kommunala källor för sitt vattenförsörjningssystem.

 

Att tänka på om du har egen brunn

Om du har egen brunn bör du hålla utkik efter eventuella förändringar i smak, lukt eller färg och reagera på minskat vattenflöde eller missfärgat vatten. Du bör också skydda brunnen mot föroreningar, följ underhållsscheman och överväg särskild testning om du bor nära potentiella föroreningskällor som jordbruk eller industrier. Det är nödvändigt för att säkerställa säkert och högkvalitativt dricksvatten.

 

 • Standardanalys

  495,00kr
 • Småbarnspaket

  695,00kr
 • Mikrobiologisk analys

  599,00kr
 • Multipaketet

  1.895,00kr
 • Stora Huspaketet

  1.195,00kr
 • Huspaketet

  995,00kr
 • Enskilda analyser

  0,00kr
Stäng

Cart (0)

Du har inga produkter i varukorgen.


Stäng